Utku Gümrükçü ‘den 4.5 yıllık faaliyet ve proje değerlendirme raporu: Soyer’in yanındayım diyenler, büyükşehir adayı oldu

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü 2019 yerel seçimlerinin ardından görevde geçen 4.5 yılını ve 2024 seçimlerini değerlendirdiği bir basın toplantı gerçekleştirdi. 2019-2024 döneminde planlanan 106 projenin 96 tanesinin gerçekleştirildiğini açıklayan Gümrükçü proje gerçekleşme oranının yüzde 93 olduğunu belirtti.
Başkan Gümrükçü konuşmasına "2019’da 27 Ocak’ta beni aday olarak gösterdi CHP. Yola çıkarken ‘Mart’ın Sonu Bahar’ sloganı ile, 16 maddelik seçim beyannamesi ile çıktık. Bugün gördüğüm o ki yüzde 93 oranında verdiğimiz sözleri yerine getirdik. ‘Anneler işe çocuklar kreşe’ noktasında eksik kalmışız.” Sözleriyle başladı.
Çiğli’de Dönüşüm Zamanı olduğunu belirten Gümrükçü, "2018’den 2022’ye belediyenin geliri 3 kat arttığını, Karşıyaka ve Bayraklı Belediyesi’nin ise gelirinin 2,5 kat arttığını belirtti. Ekonomi güçlüyse belediyenin de güçlü olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Çiğli Belediyesi gelir toplamada çok başarılı olmuş. 2018’de aldığımızdan geliri 5 kat artırmışız demek. Bu da net bilgidir. Nüfusumuz 220 bin banında, nüfusa oranla gelirde Çiğli İzmir birincisi.”
Artan enflasyonun, Asgari ücretle birlikte belediye çalışanlarına gelen maaş zamlarının ve belediye personel sayısının artmasıyla birlikte maaşların da etkilendiğini ve gecikmelerin yaşanabileceğini belirten Utku Gümrükçü, 2019 yılında ayda 6 milyon TL personel maaşı ödendiğini, şimdi ise 36 milyon TL maaş ödendiğini belirtti. 6 milyon maaş öderken İller Bankası’ndan 2 milyon pay geldiğini şimdi ise 36 milyon öderken 15 milyon civarı pay geldiğini söyledi. 2019’da ayda 4 milyonluk açığı kapatmaya çalışırken şimdi 20-25 milyonluk açığı kapatmaya çalıştıklarını belirtti. 

Gümrükçü, önceki dönem belediye başkanlarından kalan borçlarla ilgili de konuştu. Kendinden önceki 3-4 tane başkanın kalan özel, banka borçlarının tamamını ödediğini belirterek, “Borçsuz belediye de olmaz yani! Borç yiğidin kamçısı ama ödeyebiliyorsan. Kredi notu AAA İzmir Büyükşehir’in nedeni gelirinizin borcunuza oranı. Gelire borcun oranı yüzde 92’ymiş biz devraldığımızda. Şimdi biz en borçlu belediyeyiz ya yüzde 69,39’a düşmüş. 540 milyon TL şu anki borcumuz yapılandırılmamış hali. Yapılandırılmış hali 800 milyon TL.” ifadelerini kullandı. 

2019 yılında Afyonkarahisar’da CHP’li bütün belediyelerinin yaptığı toplantıdan yola çıkarak, “Belediyenin, insan hakları kenti”ne uygun şekilde çalışmaların yapıldığını söyleyerek, Çiğli’de dijitalleşme üzerinde ciddi çalışmaların yapıldığını belirterek, “360 derece Çiğli” uygulamasının yakın zamanda hayata geçirileceğinden bahsetti. Geçen 4.5 yıllık süre boyunca 21 bin 813 kişinin sosyal yardım aldığını belirtti.

6 Şubat’ta meydana gelen Maraş depremindeki deprem çalışmalarında Çiğli’nin iyi bir sınav verdiğini belirtti.  Mültecilerle ilgili de konuşan Gümrükçü, resmi verilere göre Çiğli’de bin 800 yabancı uyruklu şahıs olduğunu fakat 7 bin 800 civarı da devletin sisteminde olmayan yabancı uyruklu şahıs olduğunu belirtti. Yaptığı projelerle ilgili konuşmasına şöyle devam etti.

” İlçe belediyesi köprü yapar mı ben yaptım 2 tane ilçe köprüsü. Çiğli’nin ilk ve tek havuzunu açtık. Çiğli’nin ilk taziye evini yaptık. 2018 yılında ilçede 6 etkinlik yapılmış, 2023 yılında ise ilçede 115 etkinlik yapıldı. Etkinliklere 39600 vatandaş katıldı. Çiğli’nin 9 imar sorunu varsa 9’unu da çözdük diyebiliriz. Çocuklara keman kursumuz var, çocuk, gençlik tiyatromuz var. Kendi oyunlarımız var, personelde ve oyunumuzda, tırda bizim. Sporda 2018’ de 5 branşta 480 öğrencisi varmış. 2023’te 44 branşta 12 bin 434 kişi bizden spor kursu almış. Bana diyorlar ki sen parktan başka bir şey yapmıyor musun diyorlar! Ben ilçe başkanıydım. Biz anket yaptık Çiğli’deki en büyük problem parktı, çocuklarımızı götüremiyoruz diyorlardı insanlar. Biz 77 tane eski parkı yeniden yaptık 44 tane de sıfırdan park yaptık. Kişi başına düşen yeşil alanı 20 metrekareye çıkarmışız. Bir park yapmanın maliyeti 3 milyon TL.  30 küsur yıldır Maltepe yol bekliyordu onu da çözdük. Fiber optik internet kablosu olmayan bir ilçeydi Çiğli. Çiğli’de doğalgaz yok diyemezsiniz. 26 mahallenin 26’sına doğalgaz geldi.
Soyer’in büyükşehir belediye başkanlığı adaylığının net olmaması ile ilgilide konuşan Gümrükçü, “Tunç Soyer’den sonra Büyükşehir Belediye Başkanı yine Tunç Soyer olur demiştim. Adı Soyer olmaz ama onun vizyonunu devam ettirecek bir arkadaş olur’’ dedi. "'Soyer’in yanındayım’ diyen arkadaşların büyükşehir adayı olduğunu gördüm. Onlarında demokratik hakkı... Ben aday olmadım’’ diye konuştu.
Utku Gümrükçü göreve geldiğinde koyduğu 2 dönem hedefi ile ilgilide şu cümleyi söyledi:
 ‘’Ben 2019’da 27 Ocak’ta açıklandım. Bir konuşma yaptım, dedim benim siyasi hedefim Çiğli’de 2 dönem başkanlık yapmak. 2 dönem aday gösterilmiş bir arkadaşımız olmadı ben bunu kıstas koydum.’’

Buse Açıkalın-İzmir'de Son Dakika

1 Yorum

Yorum Gönder

300 X 250 Reklam Alanı

Puan Durumu

300 X 250 Reklam Alanı