Son dakika | Dünyanın merak ettiği yanıtı Erdoğan duyurdu! Putin'in

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayarak gündeme ilişkin önemli mesajlar verdi. Devam eden Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye'nin ara bulucu rolüne dikkat çeken Erdoğan "Esir takası, Zaporijya Nükleer Santrali gibi konularda olduğu gibi kolaylaştırıcılık rolümüzü de devam ettireceğiz" dedi. Tahıl koridoru anlaşmasına dönüş için "Rusların iki özel isteği" olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gemilerin Avrupa veya başka limanlara mal taşıyabilmesi için sigorta edilmesi şart. Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkartılması nedeniyle de para transferi olmuyor, bunun ikisinin mümkün olmasını Ruslar şart koşuyorlar" diye konuştu.

"EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZİ BU DOĞRULTUDA ELE ALDIK"

Erdoğan'ın ziyarete dair değerlendirmeleri ve açıklamaları şöyle:

Rusya Devlet Başkanı değerli dostum Sayın Putin'in davetine icabette Soçi'ye yaptığımız ziyareti tamamlamış bulunuyoruz. Yaptığımız görüşmelerde Rusya ile ikili ilişkilerimizi, bölgesel ve küresel gelişmeleri etraflıca ele aldık, önümüzdeki döneme dair görüş alışverişinde bulunduk. Şu an 69 milyar dolar olan ticaret hacmimizdeki büyümeyi sürdürmek istiyoruz. Müşterek çabalarımızla hedefimiz 100 milyar dolara ulaşmak.

Görüşmemizde ekonomik ilişkilerimizi de bu doğrultuda tüm yönleriyle gerek heyetler arası görüşmede gerekse ikili yaptığımız yemekli görüşmede ele aldık. Karşılıklı saygı temelinde tesis ettiğimiz kurumlar arası diyaloğun faydasını hem ikili ilişkilerimizde hem de bölgesel ve küresel düzeyde gördük.

"KISA SÜREDE BEKLENTİLERİ KARŞILAYACAK GÜZEL BİR NETİCE"

Bunun en güzel örneği bildiğiniz üzere küresel gıda kriziyle mücadeleye önemli katkı sağlayan Karadeniz Girişimi'dir. Girişimin yeniden canlandırılması tüm dünya bakımından öncelikli bir konudur. Bu konuda Birleşmiş Milletler ile yakın temas içindeyiz.. Zaten bildiğiniz gibi bu ay içerisinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulumuz var. Orada Guterres ile yine görüşmelerimiz olacak bu konuları da ele alacağız. Genel Sekreter Sayın Guterres'in çabalarını takdir ettiğimiz ve desteklediğimizi de tekrar ifade etmek isterim.

0 Yorum

Yorum Gönder

300 X 250 Reklam Alanı

Puan Durumu

300 X 250 Reklam Alanı