Kovid bitmedi kritik eşiğin üstünde

 İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, tüm dünyayı etkisi altına alarak başta ekonomi olmak üzere birçok alanda olumsuz izler bırakan Kovid-19'a karşı tedbiri elden bırakmamak gerektiğini söyledi. Kaynak, Kovid-19'un yok olmadığına dikkat çekerek, rutin PCR testlerinin artık yapılmadığını bu sebeple gerçek vaka sayılarının bilinemediğini kaydetti Kaynak, "Kovid bitmedi, devam ediyor fakat pandemi dediğimiz, hızlı yayılım döneminde bir sönümlenme meydana geldi. Bu sene Şubat-Mart ayından beri sönümlenme yaşamaktayız. Şu anda da sönümlenme dönemi devam ediyor. Ancak, enfeksiyon ya da Kovid 19 kaybolmadı, hala insanlar arasında bulaş ve hastalanma riski sadece Türkiye için değil bütün dünya için devam ediyor. Şu anda elimizde gerçek istatistikler yok. Toplumda Kovid 19'un yaygınlığıyla ilgili elimizde sağlıklı rakamlar yok. Önceden yapılmakta olan tarama testleri artık yapılmıyor. İnsanlar yurtdışına gideceğinde, kişisel merakları ya da ameliyat hazırlığı gibi nedenlerle yapılan PCR testleri dışında, rutin PCR testleri yapılmıyor. Bunun için de toplumda Kovid pozitifliği ile ilgili genel kanaatimiz, bilgimiz yok. Yurtdışına gideceklere, kişisel merakları ya da ameliyat hazırlığı için yaptıranlara bakacak olursak bile, vakaların son günlerde kritik olarak verilen bin rakamının üzerinde seyretmekte olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu enfeksiyon hastalığı henüz tümüyle kaybolmadı" dedi.

"HİJYEN HAYATIMIZIN PARÇASI OLMALI"

Prof. Dr. Kaynak, hijyenin insan hayatının bir parçası olması gerektiğini vurgulayarak, "Çevremizde Kovid pozitif olan, kimisi klinik belirti veren kimisi klinik belirti vermeyen, çok hafif geçirmekte olan, biraz halsizlik ve üst solunum yolu enfeksiyonu tarzında atlatanları görüyoruz. Özellikle Omicron varyantı ile hafif seyirli Kovid enfeksiyonlarının devam ettiğini görüyoruz. Bu hastalar, hastaneye ihtiyaç duyamayabiliyorlar, yoğun bakıma girme ihtiyacı hissetmeyebiliyorlar. Bunun yanı sıra tabi ki ölümler de çok azaldı. Bunun böyle olmasının da 2 nedeni var, biri toplumsal bağışıklık Türkiye'de yüzde 70'lere yakın bir orana ulaştı. Gerek aşı, gerekse hastalığı geçirerek elde edilen bağışıklık nedeniyle toplumsal bir bağışıklık meydana geldi. Bu nedenle hastalık geçirenler veya aşı olanlar hasta olsalar bile, çok hafif seyirli bir hastalık tablosuyla karşı karşıya kalıyoruz. Omicron suşu yani yeni suşlar daha hafif bir klinik tablo meydana getiriyorlar, akciğerlere inme olasılığı çok daha düşük. Üst solunum yolu tablosu halinde seyrediyorlar. Soru şu; hafif seyrettiğine göre acaba gerçekten maske, mesafe, hijyeni terk edelim mi?  Hayır ,bunları terk etmeyelim. Hijyen zaten hayatımızın bir parçası.  Buna karşılık mesafe her zaman muhafaza edilemiyor, toplu ulaşım araçlarında, otobüs, metro, uçaklarda yahut sağlık tesislerinde, bir takım devlet kurumlarında çok yakın mesafede bulunmak zorunluluğu olabiliyor. Özellikle kapalı mekanlarda. Bu hastalığın hala bulaşma olasılığı mesafe açısında risk teşkil ediyor. Bu nedenle; eğer yaklaşık 1,5 metre mesafenizi kollayamıyorsunuz maske takınız" uyarısında bulundu.

"POST KOVİD HASTALIKLARA DİKKAT"
Kovid sonrası meydana gelen hastalıklara dikkat çeken Prof. Dr. Süleyman Kaynak, "Kovid'i hafif geçirebilirsiniz, hastanelere düşmeyebilirsiniz, buraya kadar tamam ama bizim aslında 'post Kovid' dediğimiz, kovid sonrası hastalıklar diye tanımlanan, bugün için gerek istatistiksel olarak gerekse de sebep sonuç ilişkisi itibariyle net söyleyemediğimiz bir takım hastalıkların artış nedeni olarak Kovid hastalığının etkisi değerlendirilmeye çalışılıyor. Birincisi kardiyovasküler hastalıklar yani kalp kiriz başta olmak üzere bir takım damar hastalıkları, bununla bağlantılı olarak 'Serebrovasküler'  dediğimiz beyin damarlarını etkileyen ve bunun sonucunda inme dediğimiz veyahut 'sinirsel motor bozukluklar' dediğimiz bazı  olayların daha sık ortaya çıkmakta olduğunu düşünüyor bir çok hekim. Bunun yanı sıra nörolojik kaynaklı dejeneratif hastalıkların, demans gibi alzheimer gibi... Bunların daha sıklaştığına ilişkin kuşkular var. Tiroit yetersizliği, pankreas yetersizliği yahut diyabet gelişimi gibi hastalıkların Kovid geçirenlerde daha sık olduğu gibi değerlendirmeler var. Elbette bunlar zaman içinde biraz daha netleşecek, rakamlara konulabilir, istatistiksel olarak ifade edilir hale getirilecek. Post kovid dediğimiz hastalıkların hem klinik seyirleri hem de Kovid ile birebir ilişkileri hakkında çok net, kanıta dayalı bilgilerimiz hala mevcut değil. Bizim endişelerimiz devam ediyor. Dolayısıyla insanlarımıza özellikle kapalı ortamda mesafeyi koruyamadığımız durumlarda mutlaka maske takmaya devam etmelerini tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.

177 Yorum

Yorum Gönder

300 X 250 Reklam Alanı

Puan Durumu

300 X 250 Reklam Alanı