Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Öziçer anlattı: İzmir'de o bölgeler taşınmalı mı?

Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Jeofizik Mühendisleri İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sinancan Öziçer; Kahramanmaraş depreminin ardından sıklıkla gündeme gelen Bayraklı Manavkuyu bölgesinin yapılaşmasına ilişkin tartışmaları değerlendirdi. 

"ALÜVYON ZEMİNE SAHİP"

Deprem bilimcilerin Manavkuyu mevkinin zeminine yönelik açıklamalarını ve bölgede yapılaşma olmaması gerektiğine ilişkin açıklamaları yanıtlayan Öziçer, "Bayraklı, Manavkuyu, Osmangazi Mahalleleri zemin anlamında Bornova Ovası olduğu için alüvyon bir zemine sahip. Yani yumuşak bir zemine sahip ve anakara derinliği yer yer 70 - 80 -100 metre derinliğe sahip olabiliyor. Deprem dalgaları o bölgeye geldiğinde büyütme özelliğine sahip olduğu için binalara daha fazla yük bindiriyor. Darbe vuruyor. 1980'lerin başından itibaren bölgeye artık zemin artı 8 kat verilmiş. Bu dakikadan sonra değiştirilebilme durumu çok zor. Çünkü popülasyon var, nüfus artışı, göç, sanayileşme var. Yıkılan yerlere yeniden yapılaşmama yapılmamalı diye inşaat tekniği olarak bir durum yok. Tabi ki ileriye dönük, depreme dayanıklı yapı kapsamında daha az katlı, zemin artı 4 katlı binanın olması avantaj" dedi. 

"YÜKSEK KATLAR KAYALIK ZEMİNLERDE DAHA AVANTAJLI"

Yüksek katlı yapıların, kayalık zemine sahip alanlara yapılmasının depremde yıkım riski açısından daha avantajlı olduğunu kaydeden Öziçer, "Kayalık zeminler Atatürk Mahallesi, Evka 4, Yamanlar tarafları olabilir veya şu anda inşa edilen rezerv alan olabilir, buralara yüksek kat yapılması, zemin artı 10 kat yapılması, teknik anlamda ve depreme karşı problemleri ortadan kaldırma anlamında daha avantajlı" açıklamasında bulundu. 

"HERKES 'İZMİR FAYI' DİYOR AMA..."

"İzmir fayı 1902'den beri yani; sismograf aletlerinin deprem dalgalarını ölçerek hesap yapıldığı dönemden itibaren İzmir kırığında yıkıcı bir deprem olmamış" diyen Öziçer, "Herkes 'İzmir fayı' diyor ama şu ana kadar ciddi bir durum yok. 1770'li yıllarda orada yıkıcı özelliği olan bir deprem olduğu söylendiğinden dolayı böyle bir korku var. O dönemin yapılaşması betonarme değildi, bundan dolayı hasar olmuş olabilir" diye konuştu. 

322 Yorum

Yorum Gönder

300 X 250 Reklam Alanı

Puan Durumu

300 X 250 Reklam Alanı