İzmir'de kan stokları kritik seviyede: Her bağış kurtarabilir

İzmir’de kan stokları kırmızı alarm veriyor. Kentte son dönemde kan bağışının azalması sonucunda kan ihtiyacının önem arz ettiği hastalığı olanlar veya ameliyat olacağı için acil kana ihtiyacı olanlar kara kara düşünüyor. Kanın hayati öneme sahip olduğunu hatırlatan  Kızılay İzmir Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Burak Yurdakul, kan stoklarının kritik seviyede olduğunu belirterek İzmirlilere seslendi.

Ciddi oranda azaldı
İzmir’deki kan stoklarında da ciddi oranda azalma olduğunu kaydeden Kızılay İzmir Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Burak Yurdakul, “Hem hava sıcaklıkların yüksek oluşu hem de tatil mevsimi olması nedeniyle kentteki insan yoğunluğunun az oluşu kan bağışlarında düşüşe sebep oldu. Özellikle hava sıcaklıkları yüksek olduğu için, ‘Bu havada kan vermeyeyim, tansiyonum düşer’ gibi gerekçeler yaratılabiliyor. Akdeniz anemisi, lösemi gibi kan ihtiyacının önemli olduğu hastalıkların yaygın olduğu bir bölgeyiz, rutin ameliyatların yapıldığı birçok büyük hastanemiz var. Ancak kan olmayınca bunların hepsi ertelenmek zorunda kalabiliyor. O yüzden tüm vatandaşlarımızı duyarlılık göstererek kan bağışında bulunmaya çağırıyoruz. Kan ihtiyacı olan insanların hepimizin bir yakını, tanıdığı olabileceğini unutmayalım” diye konuştu.
Her gruba ihtiyaç var
Şu an bütün kan gruplarında ihtiyaç olduğunu vurgulayan Dr. Yurdakul, “Toplumda en çok bulunan kan grubu A pozitif ile 0 pozitiftir. Ancak ‘Benim kan grubum yaygın bulunuyor’ diyerek kan vermemeyi düşünmek çok yanlış olur. Aksine çok rastlanan gruplarda ihtiyaç da çok oluyor. Az bulunana negatif gruplara ihtiyaç ise en fazla oluyor. Şu an kritik stok seviyelerindeyiz. Stoklarda bulunması gereken oranın yalnızca dörtte biri mevcut... O yüzden her bağış çok önemli” ifadelerini kullandı.
İzmirlilere kan bağışı yapmaları için çağrıda bulunan Dr. Yurdakul, “Tüm vatandaşlarımız, haftanın her günü Konak, Buca, Karşıyaka, Gaziemir ve Bayraklı’da 10.00 ile 19.00 saatleri arasında faaliyet gösteren kan bağış noktalarımıza gelip kan bağışında bulunabilirler. Hiçbir mazeret üretmeden tüm vatandaşlarımızı bağış yapmaya davet ediyoruz” dedi.Özel Haber / İz Gazete - Gizem Taban

0 Yorum

Yorum Gönder

300 X 250 Reklam Alanı

Puan Durumu

300 X 250 Reklam Alanı