Başkan Eşki: Bornova'nın geçmiş 20 yılına hakimim, gelecek 20 yılına talibim

BUSE AÇIKALIN/İZMİRDESONDAKİKA   Başkan Eşki konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Bornova’nın geçmiş 20 yılına hakimim, gelecek 20 yılına talibim demiştim.”  Ben gençlik kolları başkanıydım, İduğ döneminde sendika başkanlığı yürüttüm. 

İki dönem üst üste belediye başkanlığı yapan hiçkimse yok, hizmet ve tecrübe öbür döneme aktarılamıyor. Bir gelenin bir öncekinin yaptıklarını bozmak yerine devamını getirmesi gerekli.
Cumhuriyet Halk Partisi’nde bir değişim oldu, biz değişimden yana olduk. 
Aldığımız tavrın 31 Mart akşamında ne kadar doğru bir tavır olduğunu gördük. 12 kasımdan seçim gününe kadar çok yoğun bir çalışma geçirdik. 
Vatandaşın içine girdiğinde nasıl belediye başkanı olabileceğini öğrendim. Nasıl belediye başkanı olunmayacağını zaten biliyordum. Önümüzde çok örnek vardı. Basından korkmamam gerektiğini ve sokakta olmam gerektiğini öğrendim. 
Belediyenin temel işleri var, yol, zabıta, temizlik, fen işlemleri gibi temel hizmetlerin yapılması gerekiyor. Bunları proje olarak gösteremezdik. 
Çok iyi şantiyeci Yusuf Ersan Tanrıöver başkan yardımcısı oldu, Barbaros Taşer gibi isimleri göreve getirdik. 
Çok nitelikli müdürler göreve getirdik. Belediyeyi müdürler yönetir. İmza yetkisi kimdeyse görevi ona vermek gerekir. 
Kamu ve devletin kurumları ile çok sağlıklı bir iletişim yakaladım. Temel amacım vatandaşların aldığı hizmetten memnun olması. Bornova’dan maaş alan herkesin Bornova halkına hizmet etmesi gerekiyor.
Herkese adaletli olursanız kimse size karşı art niyet beslemeyecektir. Vatandaşa ne söz verdiysek onu yerine getirecek sorumlulukta gidiyoruz. Bornova’nın daha çok hizmete ihtiyacı var daha da hızlanacağız. 

Belediyenin mali durumu nasıl sorusuna cevap veren Eşki,

“20-25 yıldır borcu olmayan bir belediye Bornova Belediyesi. Herkesin yoğurt yiyişi farklı, kasada 200 milyon var diye reklam yapıldı, ben kasada para tutmayacağım, yurt inşaatları dışında kasada 8 milyon para kalıyor borçlar toplandığında eksi 20 milyon gibi rakam çıkıyor.  İstediğimiz kadar işçi alıp her şeyi yapabileceğiz gibi bakılıyordu ama tablo böyle değil, Borbel’in ve birkaç müdürlüğün borçlarını koyduğumuzda eksi 20 milyon gibi bi borç var. Yine de İzmir’in en güçlü belediyelerinden biriyiz. Seçimsiz bir döneme gidiyoruz ben Bornova’nın mali disiplinini koruyarak, çalışarak devam edeceğim.  

Belediyeye son dönemlerde alınan işçiler ile ilgili soruya cevap veren Eşki,
şu ifadeleri kullandı. 

Ben mazbatayı aldığımda ilk gün toplantıda söyledim, belli bölümlere alınan arkadaşlara dokunmadık ihtiyacı olan alanlarda devam ettiler.

Bornova belediyesini beş yıldır yöneten Zafer Kurtbay’ı aradım. 
İşe alımların yanlış olduğunu söyledim, Olgun başkan döneminde son dönemde 11 kişiyi işe aldığını, söz verdiği kişiler, partiye çalışan kişilerdi. Ben bunu Mustafa iduğ’ya bunu söylediğimde kendisi çok sert ifadeler kullanmıştı. Ama kendisi 8 katı kadar kişiyi işe aldı, 79 arkadaş giriş yaptı benim adaylığımdan itibaren. Belediye adresim belli olsun diye işe alınacak bir yer değil, belediye hizmet yeri.
Hiçbir arkadaşımızı işten çıkartmadık ama çalışma yerini beğenmiyorsa işe ihtiyacı yok demektir işten ayrılabilir.

Asfaltı düzeltmek ile asfalt şantiyesi kurmak arasında büyük fark oluyor. Vatandaşın büyük beklentisi oldu. Ama sokağa çıktığınızda durum böyle olmuyor. Biz asfalt şantiyesini oldukça verimli kullanmak istiyoruz ama Büyükşehir’in desteği olmazsa onu yapamayız. İki tane asfalt robotu alacağız. Robotları iki bölgeye sevk edeceğiz. 
İki ya da üç gün sonra başlatacağız Bornova’nın merkezinin temizliğini gece başlatacağız, Küçükpark’a gece dörtte gireceğiz, sabah uyandıklarında temiz Bornova bırakacağız. 

Gençlik Merkezi’ni tekrardan hayata geçirip o iletişim üzerinden öğrencilerin barınma ihtiyacı için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Ama şu da gerçek ülkemizin ekonomisi şu durumdayken çok umutlu bakamıyorum.
Çimento ve taş ocakları bizim çok yetkimiz dışında kalan bir durum, Türkiye’nin çimento ve çimento fabrikalarına ihtiyacı yok. Ama bir beton tarikatı tarafından yönetiliyoruz diyelim. Ama bizim etkimiz ve yetkimiz bu konuda sınırlı. 

Biz yapı stoğunun doğru şekilde analiz edilmesi için tabiri caizse haritalar açıp nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini bulacağız. Bazı bölgelerde yerinde dönüşüm, bazı bölgelerde ada bazlı dönüşüm gerekiyor. Vatandaşın mutlu olması gerekiyor. Bu konuda kentsel dönüşüm konusunda adım adım ilerleyeceğiz. Ama temel nokta inşaat maliyetleri sorunu bu konuda adım adım dar boğazlı ilerleniyor. İnsan hayatını tehlikeye sokan hiçbir şeye imza atmayacağım.

Amacının yaşanabilir bir ücret ve ödenebilir bir ücret olduğunu söyleyen Eşki, kamunun kaynaklarını şov işlerine dönüştürmeden yapacaklarını söyledi. Diğer belediyeleri ise zora sokmayacaklarını söyledi. 

Bornova’nın tamamının ışıklandırılması için çalışmalarımız olacak. Güvenlik problemlerini de ortadan kaldırmaya çalışacağız. 

Benim siyasi örnek aldığım kişi Mithat Paşa’dır. Mithat Paşa köylerin kendi kendine ayakta kalabilmesi, şehirlerin de köylerden beslenebilmesi için bir proje geliştirmiştir. Benim de Ecevit’e saygı 12 köy projesi var, bunları Mayıs ayından itibaren gezeceğiz. Benim gönlümden geçen oraların villalar ike değil, damlar ile olmasını istiyorum. Canlı hayvan desteği vereceğiz. İsteyen herkese tavuk ve kümes desteği vereceğim, yumurta ve et garantisi alacağım. 

Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal benim ev arkadaşım yakın arkadaşım ben ondan Homeros Festivali’ni alırım. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “kemer sıkma” politikası ile ilgili sorulan soruya cevap veren Eşki,
Mehmet Şimşek’in yerel seçimlerden sonra kemer sıkma açıklaması yapması  manidar bir durum. İstanbul’u, Ankara’yı, Antalya’yı Adalet ve Kalkınma Partisi alsaydı aynı açıklamayı yapacak mıydı? Bizim para harcamamız gerekiyor iki iki daha dört. Ama bize kemer sıkın deniyor. 
Umarım makam araçlarına, meclisin bahçesinde 10-15 metrelik mangal partisi yapanlara, 3-4 maaş alan kişilere de uygularlar bu kemer sıkma politikasını.

0 Yorum

Yorum Gönder

300 X 250 Reklam Alanı

Puan Durumu

300 X 250 Reklam Alanı